سبد خرید شما خالی است.
بحران آب، چالش جدی محیط زیست, کمبود آب شامل بحران آب یا تنش آبی می باشد. کمبود آب می تواند به دلیل کمبود اقتصادی و فیزیکی آب باشد.
کمبود فیزیکی آب به معنی آن است که منابع طبیعی آب قادر به تامین نیاز های مردم یک منطقه نباشد.
کمبود اقتصادی آب در نتیجه منابع ضعیف مدیریت آب است. میلیونها نفر در سراسر جهان وجود دارند که به آب دسترسی ندارند. یا نمی توانند از آن استفاده کنند.
حدود ۷۰٪ سطح زمین با آب پوشیده شده است و در واقع تنها ۳٪ آن آب شیرین است که برای مصارف انسان مناسب می باشد. حدود دو سوم باقی مانده آن در یخچالهای یخ زده موجود است که در دسترس نیست. کمبود آب یکی از بزرگترین چالشهای زیست محیطی در جهان است.
در این نوشته به برخی از رویکردهای موجود در حل این مساله میپردازیم:
کمبود آب دو نوع کلی دارد: فیزیکی و اقتصادی. کمبود فیزیکی یا مطلق در نتیجه تقاضای زیاد یک منطقه هست که از منابع محدود آب موجود در آن منطقه پیشی میگیرد.
بر اساس آمار سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) حدود ۱/۲ میلیارد نفر در مناطق کمبود مطلق آب زندگی میکنند.
بسیاری از این افراد در مناطق خشک یا نیمه خشک زندگی می کنند. کمبود فیزیکی آب می تواند فصلی باشد.
انتظار میرود که تعداد افراد تحت تاثیر کمبود مطلق یا کمبود فیزیکی آب به دلیل افزایش جمعیت و غیر قابل پیش بینی بودن الگوهای آب و هوایی افزایش پیدا می کند.
کمبود اقتصادی آب به طور کلی به دلیل عدم وجود زیر ساختهای آب و یا به دلیل مدیریت ضعیف منابع آب در زیرساختهای موجود است.
فائو تخمین می زند که بیش از ۱/۶ میلیارد نفر با کمبود آب اقتصادی روبرو هستند.
در مناطقی که کمبود آب اقتصادی وجود دارد، معمولاً آب کافی برای تأمین نیازهای انسانی و زیست محیطی وجود دارد. اما دسترسی به آن محدود می باشد.دسترسی برای مصرف انسان آلوده یا غیر بهداشتی باشد. این مسئله همچنین می تواند ناشی از استفاده بیرویه از آب برای کشاورزی یا صنعت باشد.
سرانجام، عدم استفاده صحیح از آب به دلیل تخمین نادرست به عنوان یک منبع طبیعی محدود، منجر به کمبود آب میشود.
در مکانهای کم باران یا با دسترسی محدود به آبهای سطحی، اتکا به سفرههای زیرزمینی امری عادی است.
اگر میزان برداشت از آبخوان از میزان شارژ طبیعی بیشتر باشد، بهره برداری از منابع آب زیرزمینی می تواند منابع آتی آب را تهدید کند.
تخمین زده می شود که یک سوم از بزرگترین سیستمهای آبخوان جهان در معرض تنش آبی هستند. علاوه بر این، تغییر مسیر، استفاده بیش از حد و آلودگی رودخانهها و دریاچهها برای آبیاری، صنعت و مصارف شهری می تواند آسیب های قابل توجهی به محیط زیست برساند.
این امر در نهایت منجر به فروپاشی اکوسیستم می شود. یک نمونه کلاسیک از آن دریای آرال است. دریای آرال زمانی چهارمین منبع بزرگ آب درون مرزی در جهان بود. اما به دلیل انحراف رودخانههای ورودی آن برای مصرف کشاورزی، آب زیادی را از دست داد و حجم آن بسیار کم شد.
علاوه بر کمبود آب، مشکلات روزافزونی درباره تخصیص منصفانه آب نیز وجود دارد.
دولتها ممکن است مجبور شوند تا بین منافع کشاورزی، صنعتی، شهری یا محیط زیستی یکی را انتخاب کنند.
کمبود شدید آب میتواند بر مهاجرت اجباری مردم شود. یا منجر به درگیریهای داخلی یا منطقهای، به ویژه در مناطق حساس ژئوپلیتیکی شود.
این مناطق در معرض بحران آب قرار دارند. یعنی جایی که منابع آب به میزان بحرانی کاهش می یابد.
در سال ۲۰۱۸، ساکنان کیپ تاون، آفریقای جنوبی با احتمال “روز صفر” مواجه شدند. روز صفر روزی است که شیرهای شهر، آبی بیرون نمیآید.
این روز اولین بحران احتمالی آب در هر شهری خواهد بود. خوش بختانه در کیپ تاون تلاش زیادی برای صرفه جویی در مصرف آب شد. همچنین باران زیادی بارید و این تهدید فوری بدون هیچ حادثه بزرگی رفع شد.
با این حال، با توجه به اینکه انسان می تواند بدون آب فقط چند روز زنده بماند، بحران آب می تواند به سرعت به یک وضعیت اضطراری پیچیده انسانی تبدیل شود.
گزارش خطرهای جهانی مجمع جهانی اقتصاد در سال ۲۰۱۷، پس از سلاحهای کشتار جمعی و حوادث شدید آب و هوایی، بحرانهای آب را به عنوان سومین خطر مهم جهانی برای بشریت بر شمرده است.
حفظ و ترمیم اکوسیستم هایی که به طور طبیعی آب را جمع آوری، فیلتر، ذخیره و آزاد می کنند مانند تالابها و جنگل ها یک استراتژی مهم در مبارزه با کمبود آب می باشد.
اکوسیستمهای آب شیرین نیز مواد مغذی را بازیافت کرده و از سیلاب جلوگیری میکنند.
وجود این اکوسیستم ها برای حفظ آب ضروری است. بنابراین یک اکوسیستم دست نخورده می تواند از این فرایندهای اکولوژیکی که دارای ارزش اقتصادی و اجتماعی هستند محافظت کند.
اما مناطق طبیعی اغلب با توجه به اهمیت اکولوژیکی آنها ارزیابی نمی شود. آنها برای منافع اقتصادی فوری تخریب یا تخریب می شوند. برای حفظ آب باید سیاستهای زیست محیطی حفظ آب را در اولویت خود قرار دهند.
حرف آخر
امیدواریم که شما از این مقاله راضی بوده باشید .
توصیه می شود برای کسب اطلاعات بیشتر دیگر وبلاگ های ما را مطالعه کنید.
موفق باشید …
شما بزرگواران می توانید با راه های ارتباطی زیر با ما در ارتباط باشید.
تماس : 09123220691 – 09125796194
اینستاگرام: sofre_mandegar
واتساپ: 09125796194
ساعت کاری: ۸ الی ۱۷
آدرس: پاکدشت ، فرون آباد اول مقداد ۷ کوچه چراغعلی پلاک ۲۴
مدیریت: مجید سلیمانپور